Top kryptovaluutat

TOP 10 Kryptovaluutat lokakuu 2021 | Markkina-arvon mukaan

Eri kryptovaluuttoja on tuhansia erilaisia – kaikkea Bitcoinista ja Ethereumista aina Dogecoiniin ja Shiba Inuun asti – ja niiden erojen ymmärtäminen voi tuntua varsin mahdottomalta tehtävältä.

Jotta pääsisit paremmin alkuun, keräsin listan 10 suurimmista kryptovaluutasta perustuen kierrossa olevien kolikoiden markkina-arvoon.

Kryptovaluttojen yhteenlaskettu markkina-arvo oli 1.7.2021 yli 1,1 miljardia euroa.

Eiköhän aloiteta.

Markkina-arvot päivitetty 18.10.2021.
Teksti sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä.

1. Bitcoin (BTC)

Markkina-arvo: Yli 1011 miljardia euroa

Bitcoin on nimimerkki Satoshi Nakamoton vuonna 2009 luoma alkuperäinen kryptovaluutta. Bitcoin perustuu lohkoketjuteknologiaan, mikä toimii eräänlaisena tilikirjana, johon kaikki transaktiot kirjataan. Se koostuu tuhansista hajautetuista tietokoneista, jotka työskentelevät pitääkseen yllä tätä lohkoketjua.

Kaikki lisäykset lohkoketjuun varmistetaan ratkaisemalla kryptografinen ”pulma”. Koska tämä vaatii jonkin verran tietokoneresursseja (laskentatyötä), kutsutaan tätä prosessia ”proof of work” validointimenetelmäksi. Tämä turvaa Bitcoin protokollan erilaisilta huijauksilta.

Bitcoinin hinta on noussut eksponentiaalisesti viimeisten vuosien aikana. Viisi vuotta sitten, 1.7.2016, yhden Bitcoinin olisi saanut 609€. Kirjoitushetkellä heinäkuussa 2021, yhden Bitcoinin hinta on 28 171€. Tämä tarkoittaa yli 4500% nousua viidessä vuodessa.

2. Ethereum (ETH)

Markkina-arvo: Yli 391 miljardia euroa

Ethereum on sekä kryptovaluutta että lohkoketjualusta. Se on monen ohjelmoijan suosikki, sillä Ethereum alustan päälle on mahdollista rakentaa monenlaisia sovelluksia.

Alusta perustuu älykkäisiin sopimuksiin, joiden avulla toisilleen tuntemattomat osapuolet voivat keskenään tehdä sopimuksia ilman luotettavaa tahoa, kuten viranomaista, joka varmistaisi sopimuksen.

Useat kryptovaluutat sekä NFT:t on rakennettu Ethereumin päälle.

Heinäkuussa 2016 Ethereumin arvo oli vain 10,89€. Kirjoitushetkellä sen arvo on 1766€. Tämä tarkoittaa yli 16 000% nousua.

3. Binance Coin (BNB)

Markkina-arvo: Yli 68 miljardia euroa

Binance Coin on Binance nimisen kryptovaluuttapörssin kehittämä kryptovaluutta, jolla on mahdollista käydä kauppaa ja maksaa kuluja kyseisellä alustalla. Binance on yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä.

Binance Coinin arvo oli sen julkaisuhetkellä alle 0,10€ ja vuoden 2020 heinäkuussa sen arvo li 13,81€. Kirjoitushetkellä sen arvo on 240,85€, joka tarkoittaa 240 000% nousua alusta ja 1600% nousua vuoden takaisesta.

4. Cardano (ADA)

Markkina-arvo: Yli 61 miljardia euroa

Cardano olin yksi ensimmäisistä kryptoista, joka alkoi käyttämään ”proof-of-stake” validointimenetelmää. Tämä menetelmä kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa proof-of-work -menetelmään verrattuna, sillä siitä puuttuu kokonaan paljon energiaa vievä kryptografisen ongelman ratkaisu.

Proof-of-stake menetelmän turvallisuus perustuu validaattoreiden steikkaamien tokeneiden varaan. Validaattoreiden pitää siis laittaa kyseistä tokenia vakuudeksi ja mikäli validaattori vahingoittaisi verkkoa jollain tavalla, hänen sijoituksensa arvo romahtaisi.

Cardanon ADA tokenin arvo on kasvanut vuoden 2017 lokakuun 0,02 eurosta 1,13 euroon, mikä tarkoittaa jälleen komeaa 5500% nousua.

5. Tether (USDT)

Markkina-arvo: Yli 59 miljardia euroa

Tether on listan ensimmäinen stablecoin. Stablecoinien arvo taataan tavallisella fiat valuutalla, kuten dollareilla tai euroilla. Tämä tarkoittaa, että sen arvon tulisi seurata sen fiat valuutan arvoa, johon se on sidottu.

Stablecoinien tarkoituksena on tarjota likviditeettiä sekä suojaa kryptovaluuttojen suurta volatiliteettia vastaan. Tetherin osalta kyseessä on Yhdysvaltain dollariin sidottu stablecoin eli yksi Tether vastaa yhtä Yhdysvaltain dollaria.

6. XRP (XRP)

Markkina-arvo: Yli 44 miljardia euroa

XRP:tä voi käyttää Ripple nimisessä verkossa fasilitoimaan eri fiat valuuttojen sekä kryptovaluuttojen vaihtoja.

XRP on kokenut yhden kovimmista kryptovaluuttakuplista, kun sen arvo nousi ja romahti vuosien 2017 ja 2018 vaihteessa.

XRP hintakehitys 2014-2021

7. Solana (SOL)

Markkina-arvo: Yli 41 miljardia euroa

Solana on kehitetty DeFiä eli hajautettuja finanssipalveluita ja muita hajautettuja sovelluksia varten. Se käyttää uniikkia hybridi-mallia, joka hyödyntää Proof-of-Stake ja Proof-of-History mekanismeja. Näin se pystyy käsittelemään transaktioita sekä nopeasti että turvallisesti.

Se julkaistiin 2020 ja sen hinta on noussut alusta yli 21 580 %.

8. Polkadot (DOT)

Markkina-arvo: Yli 36 miljardia euroa

Koska kryptovaluutat voivat käyttää täysin omia erillisiä lohkoketjuja, ne eivät yleensä pysty kommunikoimaan toistensa kanssa. Tämä on luonut ympäristön, jossa on paljon siiloutuneita kryptoja. Polkadot pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen ja yhdistämään eri verkostot toisiinsa.

Se on vajaan vuoden olemassaolon aikana onnistunut kasvamaan yhdeksi suurimmista kryptoista ja sen arvo on kasvanut noin 500%.

9. USD Coin (USDC)

Markkina-arvo: Yli 28 miljardia euroa

Tetherin tavoin USDC on stablecoin, jonka arvo on taattu Yhdysvaltain dollarein. Se on rakennettu Ethereumin päälle ja sitä voi käyttää esimerkiksi helppoihin kansainvälisiin rahansiirtoihin.

Siihen pätee myös muut stablecoin asiat, jotka mainittiin Tetherin kohdalla.

10. Dogecoin (DOGE)

Markkina-arvo: Yli 28 miljardia euroa

Aluksi meeminä vuonna 2013 luotu kryptovaluutta on saavuttanut valtavasti huomiota, kun julkisuuden henkilöt, kuten Elon Musk, ovat ylistäneet sitä. Musk Twiittasi helmikuussa 2021 Dogecoinin olevan ”kansan krypto”.

Dogecoinin eräs erityispiirre on, että sille ei ole määritelty tiettyä maksimimäärää. Tämä tarkoittaa, että Dogecoinia voidaan luoda loputtomasti, kuten tavallista fiat rahaa.

Dogecoinin arvo on noussut viiden vuoden takaisesta 0,0002 eurosta 0,20 euroon. Tämä vastaa noin 100 000% nousua.

Mikäli kryptot alkoivat kiinnostamaan enemmän, suosittelen lukemaan Akselin kirjoituksen, jossa hän kertoo mitä kryptot ovat, kuinka ne toimivat sekä paljon muuta. Artikkeliin pääset tästä.

Missä voi sijoittaa kryptoihin?

Kryptoihin voi sijoittaa monen eri alustan kautta, mutta suosittelen lukemaan eri arvosteluja ja kysymään ystäviltä mitä he käyttävät, sillä kaikki alustat eivät ole yhtä luotettavia kuin toiset.

Itse olen käyttänyt suomalaista *Coinmotionia sekä amerikkalaista *Coinbasea. Näiden kahden välittäjän osalta en ole kohdannut ongelmia talletuksissa, ostoissa tai siirroissa.

Coinmotionin hyvinä puolina on aloittamisen helppous. Suomalaisena toimijana heille voi tehdä tilin nopeasti hyödyntämällä vahvaa tunnistautumista.

Coinbase puolestaan vaatii passin tai ajokortin avulla tehtävää henkilöllisyyden vahvistamista. Coinbasen etuina on kuitenkin sen huomattavasti laajempi valikoima erilaisia kryptovaluuttoja.

Liittymällä *Coinmotionille tästä saat ensimmäisen kuukauden ajan kaupat puoleen hintaan.

Mikäli innostuit enemmän Coinbasesta saat 10$ edestä Bitcoinia liittymällä *tästä linkistä.

*Tähdellä merkityt linkit ovat affiliate linkkejä, joiden kautta ostamalla tai rekisteröitymällä tuet RahaVelhon toimintaa. Linkin käyttäminen ei tuo sinulle lisäkuluja.

Artikkeli on tarkoitettu pelkästään lukijoiden tietoisuuden kasvattamiseen. Mitään artikkelin sisältöä ei tulisi ottaa sijoitusneuvona, eikä kirjoittaja tai muut sivuston henkilöt ole vastuussa tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoituspäätöksistä.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Samankaltaiset artikkelit