Neste, maailman vastuullisin energiayhtiö – Yritysesittely

Tänään esittelyssä Neste.  

Neste on maailman vastuullisin energiayhtiö sekä Suomen vastuullisin yritys.

Markkina-arvoltaan se on Suomen toiseksi suurin ja liikevaihdoltaan kolmanneksi suurin yhtiö. Mutta mitä Neste tekee? 

Se perustettiin vuonna 1948 ja sen tarkoituksena oli turvata Suomen energia- ja öljyhuoltoa. 1957 Naantalin jalostamo avattiin, mikä merkkasi öljynjalostus toiminnan alkua Suomessa.   

Nykyään Nesteen tavoitteet ovat hieman muuttuneet ja sen viimeisimmän vuosikertomuksen mukaan: ”Neste tuottaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kiertotalouden vauhdittamiseksi. Jalostamme jätteitä, tähteitä ja innovatiivisia raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien vastuullisiksi raaka-aineiksi.  

Neste koostuu kolmesta toimintasegmentistä. Uusiutuvat tuotteet, Öljytuotteet sekä Marketing & Services. Kaksi ensimmäistä tuottavat nimensä mukaisia tuotteita ja kolmanteen kuuluu esimerkiksi Nesteen 964:n tankkausaseman pyörittäminen.  

Liikevaihto 2020: 11 751 M€ 

4833 työntekijää. 

Suurin omistaja Suomen valtio. 

Nesteen tuotannosta 20 %, liikevaihdosta 35 % ja vertailukelpoisesta liikevoitosta 94 % oli peräisin uusiutuvista tuotteista.  

Nesteen osake

Nesteen osake on yksi Helsingin pörssin vaihdetuimpia osakkeita. Se on myös perinteisesti ollut suomalaisten ns. kansanosake. Nestettä on pidetty sijoittajien silmissä usein ns. laatuyhtiönä.

Lähteet:
Maailman vastuullisimmat yritykset
Nesteen vuosikertomus 2020

Samankaltaiset artikkelit