Fortum – Pohjoismaiden suurin energiayhtiö

Esittelyssä Fortum.

Fortum on Pohjoismaiden suurin energiayhtiö. Se tuottaa ja myy sähköä sekä tarjoaa erilaisia kaupunkiratkaisuja, kuten kierrätys- ja jätepalveluita.  

Sen liiketoiminta keskittyy etenkin Keski-Eurooppaan. Toinen tärkeä markkina-alue on Pohjoismaat.  

Uniper-kaupat teki Fortumista yhden koko Euroopan suurimmista saastuttajista. Samalla yhtiöstä tuli kuitenkin myös Euroopan kolmanneksi suurin päästöttömän sähkön tuottaja.  

Fortumin strategia pohjautuu päästöttömän sähkön ympärille ja tällä hetkellä sen sähköntuotannosta 45% on päästötöntä.  

Fortumin historia alkaa vuodesta 1932 Imatran Voiman perustamisesta. 

Tällöin yrityksen tarkoituksena oli vesivoiman hyödyntäminen ja siitä siirryttiin myös lämpövoimalaitoiksiin. 1970-luvulla yritys avasi Suomen ensimmäisen ydinvoimalan Loviisaan.  

Vuonna 1998 Imatran Voima ja Neste yhdistyivät ja näin muodostui Fortum. Tämä järjestely jatkui vuoteen 2004, jolloin Fortum ja Neste jakautuivat omiksi yhtiöikseen. 

Fortumin markkina-arvo on 23,23 mrd € ja se tekee siitä Suomen kuudenneksi arvokkaimman yrityksen. Liikevaihdon (49,015 mrd €) perusteella Fortum on Suomen suurin yhtiö.  

Fortumin toimitusjohtaja on Markus Rauramo ja henkilöstöä heillä on melkein 20 000 (19 933). 

Fortumin ylivoimaisesti suurin omistaja on 50% osuudellaan Suomen valtio.  

Taloustiedot tilinpäätöksestä. 

1990- luvulla Imatran Voima oli Suomen nopeitten kasvavia yrityksiä ja se osti useita kilpailijoitaan Ruotsista. 

Fortum on 2010-luvulla luopunut sähkönsiirtotoiminnasta ja investoinut kierrätys-ja jätepalveluihin sekä päästöttömään energiaan.

Fortumin osake

Fortumin osake on yksi Helsingin pörssin vaihdetuimmista ja se kuuluukin Helsingin pörssin vaihdetuimpien osakkeiden OMXH25-indeksiin. Fortumin osakkeen kaupankäyntitunnus on FORTUM.

Fortumin osake romahti vuonna 2022, kun sen omistaman tytäryhtiön Uniperin tappiot aiheuttivat n. 6,5 miljardin euron menetykset Fortumin osakkeenomistajille.

 

Samankaltaiset artikkelit