Kuinka arvokas Apple oikeasti on?

Tarkastelussa maailman arvokkain yritys, Apple. Videolla käydään läpi kuinka arvokas Apple oikeasti on ja sitä verrataan kaikkiin pohjoismaiden pörssiyrityksiin. Artikkelin toinen osa ja video vertaavat Applea muihin mielenkiintoisiin kohteisiin.

Apple vs pohjoismaalaiset osakkeet

Katso video tai lue teksti sen alta. Voit katsoa videon myös TikTokissa.

Apple on maailman arvokkain yhtiö, mutta kuinka arvokas se oikeasti on? 

Sen markkina arvo on 2 464 miljardia dollaria.   

Vertailun vuoksi kaikkien suomalaisten pörssiyhtiöiden yhteenlaskettu arvo on noin 384 miljardia dollaria.  

Tämä sisältää kaikki tunnetut suomalaiset suuryritykset kuten Nokian, Nesteen ja Koneen. Ja silti niiden arvo on vain noin 15% Applen arvosta. 

Norjalaisten pörssiyritysten arvo taas on noin 371 miljardia ja Tanskassa luku on jo huomattavasti suurempi noin 639 miljardia dollaria.  

Ruotsissa ylitetään jo melkein tuhannen miljardin raja, sillä ruotsalaisten pörssilistattujen yritysten arvo on 977 miljardia. (Videon teon jälkeen löysin myös toisen luvun joka on 1216 mrd USD, mahdollisesti mennyt eurot ja dollarit sekaisin. Pahoittelen virhettä, mutta perusidea pysyy samana.)

Jos lisätäänvielä Islannin noin 14 miljardin arvoiset pörssiyhtiöt ja otetaan tarkasteluun kaikki Pohjoismaalaiset pörssiyritykset, saadaan niiden yhteenlasketuksi markkina-arvoksi 2 384 miljardia dollaria. Edelleen jäädään Applesta jälkeen.  

Mikäli lisätään kaupan päälle vielä Baltian maiden eli Viron, Latvian ja Liettuan pörssiyritykset, päästään 2 396 miljardiin dollariin.  

Tämä luku on edelleen noin 68 miljardia vähemmän kuin Applen markkina-arvo. Vastaavalla summalla pyöritetään koko Suomen valtiota noin vuoden ajan (Suomen valtion budjetti 2020 oli 57,6 miljardia euroa).

Apple vs Valtiot, NASA, suomalaiset kotitaloudet ja kryptot

Katso video TikTokista.

Applen 2,4 biljoonan dollarin markkina-arvo on suurempi kuin 96%:n maailman eri valtioiden bruttokansantuote. Ainoastaan seitsemän maan BKT on Applen markkina-arvoa suurempi.

Esimerkiksi 60 miljoonan asukkaan Italian BKT oli noin 1,9 biljoonaa dollaria eli 500 miljardia Applen markkina-arvoa vähemmän.  

Avaruuden tutkiminen ei ole halpaa ja Yhdysvallat on rahoittanut NASAa sen 63 vuoden olemassaolon aikana inflaatiokorjattuna yhteensä 1,3 biljoonalla dollarilla

Yhdysvaltain toinen kallis harrastus on maanpuolustus ja heidän maanpuolustusbudjettinsa on 705 miljardia vuodessa.  

Toisin sanoen Applen markkina-arvolla pyörittäisi NASAa noin 115 vuotta ja maailman suurinta armeijaa kolme ja puoli vuotta. 

Suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuuden keskiarvo on 214 800 €.  

Täten kaikkien suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu nettovarallisuus on hieman alle 600 miljardia euroa. Tämä on alle kolmasosa Applen arvosta.  

Kryptovaluuttojen arvonkehitys on ollut ällistyttävää lähiaikoina. Kaikkien kryptojen markkina-arvo on noussut yli 2200 miljardiin dollariin ($2,268,232,017,489).  

Näin ollen Apple on yhtä arvokas kuin kaikki kryptovaluutat ja päälle lisättynä vielä meemi kuningas Elon Muskin 215 mrd $ omaisuus yhteensä.  

Samankaltaiset artikkelit