Mitä Nokia tekee? – Yritysesittely

Esittelyssä: Nokia

Nokia on suomalainen yritys, joka tarjoaa erilaisia verkkoinfrastruktuurin laitteistoja, ohjelmistoja ja palveluja etenkin operaattoreille ja internet-toimijoille.

Fredrik Idestam perusti vuonna 1865 Etelä-Suomen ensimmäisen sellutehtaan ja siitä Nokian historian katsotaan alkaneen. Seuraavan sadan vuoden aikana Nokia kasvoi monialayritykseksi, joka toimi kumi-, kaapeli-, metsä-, elektroniikka- ja sähköntuotantoteollisuudessa.  

Nokian kulta-aika alkoi 1980-luvulla, kun se päätti keskittyä elektroniikkateollisuuteen. Vuosituhannen vaihteeseen mennessä Nokiasta oli tullut maailman suurin matkapuhelinten valmistaja.   

Parhaimmillaan Nokian markkina-arvo oli 223 miljardia euroa ja vuosittainen liikevaihto oli korkeimmillaan yli 50 miljardia.  

Nykyään Nokian markkina-arvo on hieman alle 30 miljardia (29 750 M€) ja liikevaihto oli viime vuonna melkein 22 miljardia (21 867 M€).  

Liikevaihdolla mitattuna Nokia on suomen toiseksi suurin yritys ja se työllistää yli 90 000 (92 039) henkilöä, joka on enemmän kuin yksikään muu suomalainen yhtiö.  

Nokia on muuttunut monialayrityksestä maailman suurimmaksi matkapuhelinten valmistajaksi ja siitä edelleen verkkoinfrastruktuuri yritykseksi.  

Vuodesta 2021 alkaen Nokia koostuu neljästä liiketoimintaryhmästä, jotka ovat: 

 • Mobile Networks
  • Joka keskittyy varmistamaan johtavan aseman 5G tukiasemaverkoissa.  
 • Network Infrastructure
  • Joka keskittyy kriittisten verkkojen osiin ja ratkaisuihin, tavoitteenaan vauhdittaa digitalisaatiota kaikilla toimialoilla. 
 • Cloud and Network Services
  • Joka tarjoaa pilvi- ja verkkopalveluita operaattoreille sekä yritysasiakkaille 
 • Nokia Technologies
  • Joka vastaa immateriaaliomaisuuden kaupallistamisesta ja arvon kasvattamisesta.  

Tiesitkö tämän ja onko sulla joskus ollut Nokian puhelin? Mun ensimmäinen puhelin oli Nokia 6630.

Nokian osake

Nokian osake on edelleen Helsingin pörssin vaihdetuimpien osakkeiden listalla, mutta voidaanko sitä kutsua vielä suomalaisten kansanosakkeeksi? Ainakaan sijoittajille se ei ole tuottanut kuin enimmäkseen pettymyksiä huippuvuosiensa jälkeen.

Lähteet:
Nokian historia
Nokia 2020 vuosikertomus

Samankaltaiset artikkelit