Palkankorotus ja lisätulojen hankkiminen
Palkankorotus on työelämässä ikivihreä aihe. Mikäli aloitat vuoden 2023 palkankorotuksella, onneksi olkoon! Olet onnellisemmassa asemassa kuin he, jotka eivät korotusta näe. Valitettavasti se ei kuitenkaan tarkoita, että sinullakaan menisi kaikki nappiin taloudellisesti. Mitä muita keinoja lisätulojen hankkimiseen on palkankorotuksen lisäksi?
Tyypillisesti yritykset maksavat työntekijöilleen jonkin työehtosopimuksen mukaisen yleiskorotuksen, jotta työntekijät säilyttäisivät ostovoimansa kuluttajahintojen noustessa. Esimerkiksi PAMin eri työehtosopimusten osalta nousua on edellisinä kausina tullut 1-2,1% (poislukien vartiointialan 3,1%). Myös Teollisuusliiton työehtosopimusten yleiskorotukset ovat olleet suunnilleen samaa tasoa ja jopa uudet vuonna 2022 solmitut sopimukset pysyvät tuossa 2% tasossa.
Vuoden 2023 palkankorotukset olivat sentään hieman suurempia, mutta muutaman prosentin yleiskorotukset eivät monilla aloilla siltikään pysyneet n. 9-10 %:n kuluttajahintojen nousun tahdissa. Toki monilla aloilla maksettiin myös kertaerät, mutta kertaluontoiset erät eivät juurikaan auta mikäli hinnat jäävät pysyvästi tälle korkeammalle tasolle. Alla olevassa taulukossa on kuluttajatuotekategorioiden hintojen muutoksia vuonna 2023.
Tuotekategoria | Hintojen vuosimuutos (%) |
---|---|
Kuluttajahintaindeksi | 5,61 |
ELINTARVIKKEET JA ALKOHOLITTOMAT JUOMAT | 6,80 |
ALKOHOLIJUOMAT, TUPAKKA | 4,91 |
VAATETUS JA JALKINEET | 3,20 |
ASUMINEN, VESI, SÄHKÖ, KAASU JA MUUT POLTTOAINEET | 8,14 |
KALUSTEET, KOTITALOUSKONEET JA YLEINEN KODINHOITO | 4,23 |
TERVEYS | -2,44 |
LIIKENNE | -0,81 |
VIESTINTÄ | 6,39 |
KULTTUURI JA VAPAA-AIKA | 6,19 |
KOULUTUS | 2,18 |
RAVINTOLAT JA HOTELLIT | 6,65 |
MUUT TAVARAT JA PALVELUT | 11,37 |
Jos palkankorotus jää alle inflaation, työntekijöiden ostovoima pienenee. Toisaalta, jos palkkoja nostetaan, niin inflaatiovauhti kiihtyy entisestään. Edellä mainittu on esimerkiksi SAK:n pääekonomistin kanta ja sen takia suurempia palkankorotuksia ei tällä hetkellä ajeta edes ammattiliittojen osalta.
Kahden prosentin vuosittainen korotus saattaa kuulostaa ihan hyvältä, mutta muistetaan myös, että marraskuussa, viimeisimpänä kuukautena, jolta kuluttajahintaindeksin inflaatiotiedot ovat saatavilla, kuluttajahintojen vuosimuutos oli 3,7%. Tämä tekee kahden prosentin palkankorotuksesta riittämättömän.
Alla olevat vinkit auttavat tilanteessa, jossa palkankorotuksesi ei pysy edes inflaation tahdissa. Kannattaa tutustua erilliseen artikkeliimme inflaatiosta.
Tiedä oma arvosi
Ajat muuttuvat ja lahjakkaalle työntekijälle ei pitäisi riittää pelkkä minimi tai yleiskorotus, varsinkaan jos se ei kata edes hintojen nousua.
Etsi vastaavaa tai parempaa työpaikkaa
Tämä saattaa kuulostaa ankaralta, mutta siitä on hyötyä, vaikka et päätyisikään vaihtamaan työpaikkaa.
Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka pysyvät samassa työpaikassa yli kaksi vuotta tienaavat 50 prosenttia vähemmän kuin kollegansa, jotka ovat vaihtaneet työpaikkaa. Myös tämä Duunitorin artikkeli, joka on trendannut varsinkin Linkedinissä viimeisten viikkojen aikana, ottaa kantaa samaan aiheeseen. Pääpointteina on, että vaihtamalla paranee, ainakin työpaikan ja tarkemmin vielä palkan osalta. Työpaikkaa vaihtaessa on nimittäin mahdollisuus neuvotella palkasta sekä mahdollisen uuden työnantajan että nykyisen työnantajan kanssa.
Mikäli olet rakastunut omaan työhösi, etkä halua vaihtaa sitä missään tapauksesa, kannattaa sinun silti tutkailla työmarkkinoita ja selvittää mitä vastaavasta osaamisesta maksettaisiin muualla. Näin opit tuntemaan oman arvosi. Muista myös luoda avoimet välit pomoosi ja mainitse asioista, joita haluaisit päästä tekemään tai mitkä asiat haluaisit hoitaa eri tavalla. Palkkoja voit katsoa myös erilaisista palkkavertailuista. Esimerkiksi Duunitorilla ja Oikotiellä on omat palvelunsa tähän tarkoitukseen. Myös ammattiliitoilla voi löytyä vastaavia ja esimerkiksi TEK ylläpitää omaa palkkanosturiaan.
Tuntemalla oman arvosi ja pitämällä avoimet välit pomosi kanssa olet vahvoilla seuraavassa vaiheessa.
Palkkaneuvottelu – vinkit menestymiseen
Riittämätön palkankorotus voi olla hankala tilanne. Miten onnistua palkkaneuvottelussa parhaiten? Et varmasti halua vaikuttaa töykeältä pomoasi kohtaan – tai näin ainakin suomalaiset yleisesti ajattelevat. Toisaalta tuskin haluat, että pidetään heittopussina, jolla ei ole minkäänlaista kunnianhimoa. Tavoitteena on oikeudenmukainen korvaus työstä.
Muista, että useimmat palkkakeskustelut – alkaen siitä kun aloitat uuden työn ja jatkuen siihen, kun odotat palkankorotusta – ovat avoimia tietyn tason neuvotteluille. Et ole ensimmäinen työntekijä, joka haluaa tehdä paremman sopimuksen, etkä varmasti viimeinen.
Pomosi ei todennäköisesti järkyty vastaehdotuksestasi, joten turha pelätä tilannetta. Hyvin hoidettu keskustelu voi olla kohteliasta ja tehokasta ajatustenvaihtoa, joka voi hyödyttää molempia osapuolia. Harkitse prosessia mahdollisuutena vahvistaa arvoasi työntekijänä ja mahdollisesti jopa määritellä uudelleen rooliasi ja vastuitasi – tästä on hyötyä kaikille osapuolille.
Muista pitää tunteesi kurissa sekä yritä perustella asiasi objektiivisesti ja työnantajan näkökulmasta. Kun aloitat keskustelun palkankorotuksesta, on parasta olla valmistautunut ja esittää vahvoja todisteita korotukselle. Korosta, mitä olet tehnyt työssäsi ansaitaksesi suuremman palkan ja tuo esiin myös muuttunut ympäristö, kuten nykyinen korkeampi inflaatio tai muu vastaava tekijä. Keskustele saavutuksistasi ja mahdollisista tavoista, joilla olet onnistunut säästämään yrityksen rahoja.
Mitä paremmin perustelet asiasi, sitä todennäköisemmin saat haluamasi korotuksen. Muista olla rakentava ja kunnioittava, mutta tarpeen tullen jämäkkä.
Hanki lisätuloja työn ohessa
Ostovoiman alenemisen kompensoimiseksi sinun pitäisi löytää tapoja ansaita lisätuloja. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta aloittaminen on täsäskin usein se vaikein vaihe.
Mistä lisätuloja sitten voi saada?
Lisätulot voivat olla oikeastaan mitä tahansa keinoja, millä voi tienata rahaa – tässä 10 vinkkiä lisätulojen hankkimiseen:
- Aloita sijoittaminen osakemarkkinoille – Kokeile meidän korkoa korolle -laskuria ja selvitä kuinka paljon sijoittamalla voi oikeasti tienata!
- Asuntojen flippaus eli remontoiminen ja myyminen
- Asuntosijoittaminen (sijoitusasunnon ostaminen ja vuokraaminen)
- Vuokraa Airbnb:n kautta ylimääräiset huoneet tai jopa koko kämppä (Joonatan Voltti on kirjoittanut paljon aiheesta)
- Tutorointi ja opetus
- Oman yrityksen perustaminen
- Opettele jokin uusi kysytty taito, jota voit myydä palveluna (esimerkiksi toiminimen kautta)
- Löytöjen tekeminen kirppareilla tai huutokaupoissa (pakkohuutokaupat voivat olla mahtava tilaisuus, kuten tämä Hesarin artikkeli osoittaa)
- Hanki lisätuloja kotoa käsin erilaisten nettialustojen, kuten Fiverr ja Upwork kautta
- Aloita Youtube-kanava tai livestreamaus
Käytännössä ainoastaan mielikuvitus ja oma työmoraali ovat rajana!
Ensimmäisenä oleva sijoittaminen on varmasti listan helpoin tapa kehittää itselleen toista tulonlähdettä. Kannattaa lukea meidän Sijoittamisen ja säästämisen opas, joka käsittelee sijoittamista erityisesti aloittelijan näkökulmasta. Jos suorat osakesijoitukset pelottavat, mutta haluaisit silti päästä alkuun, suosittelen tutustumaan rahastosijoittamiseen. Rahastosijoittaminen on helppo tapa aloittaa sijoittaminen.
Artikkeli on tarkoitettu pelkästään lukijoiden tietoisuuden kasvattamiseen. Mitään artikkelin sisältöä ei tulisi ottaa sijoitusneuvona, eikä kirjoittaja tai muut sivuston henkilöt ole vastuussa tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoituspäätöksistä.
Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.