ETF-rahastot. Pörssi-indeksejä ympäri maailmaa, joista useisiin voi sijoittaa myös ETF-rahaston kautta.

ETF-rahastot

ETF-rahasto (Excange Traded Fund) tarkoittaa pörssinoteerattua rahastoa. ETF-sijoittaminen voi kuulostaa hienolta, mutta ETF-rahastojen nimet ovat todella pitkiä ja vaikea kuuloisia. Onko ETF-rahastoihin sijoittaminenkin siis vaikeaa?

Todellisuudessa niiden nimet ovat pelottavampia, kuin niihin sijoittaminen. Monimutkaisten kirjainrykelmien takana on aina tietty logiikka. ETF:ien nimeämisestä lisää hieman myöhemmin artikkelissa.

Käytännössä ETF-rahastot ovat itse asiassa melko lähellä tavallisia rahastoja, eikä pitkien nimien kannata antaa pelotella.

Eiköhän siis katsota mitä ne pitävät sisällään.

Mikä on ETF-rahasto?

ETF (Excange Traded Fund) on kaikessa yksinkertaisuudessaan pörssinoteerattu rahasto.

Suurin ero indeksirahastojen ja ETF:ien välillä onkin se, että ETF-rahastot on listattu pörssiin, mikä tarkoittaa, että niillä voi käydä kauppaa reaaliaikaisesti, kuten osakkeilla.

ETF:ssä on myös se hyvä puoli, että ne ovat usein passiivisia, mikä tarkoittaa, että ne seuraavat jotakin vertailuindeksiä, kuten S&P 500-indeksiä. Passiivisuus johtaa siihen että kulut ovat merkittävästi aktiivisia rahastoja pienemmät.

Alhaiset kulut ja mahdollisuus käydä kauppaa osakkeiden tapaan ovat syitä siihen, miksi ETF:t ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.

Mihin ETF-rahastoilla voi sijoittaa?

ETF-rahastot voivat sijoittaa varojaan esimerkiksi osakkeisiin, korkoihin, raaka-aineisiin tai vaikka näiden kaikkien yhdistelmiin.

ETF-rahastoissa hajauttaminen hoituu perinteisten rahastojen tapaan kuin itsestään, sillä esimerkiksi osakkeisiin sijoittava rahasto sisältää useita eri osakkeita. Näin voit hajauttaa suhteellisen vaivattomasti sijoitussalkkuasi. Sijoitusten hajauttaminen eri maihin onnistuu myös kätevästi.

Markkinoilla on erittäin laaja valikoima eri ETF-rahastoja ja uusia tupsahtelee tämän tästä. On olemassa kasvu- ja tuotto-osuudellisia rahastoja sekä fyysisiä että synteettisiä rahastoja.

Jos et vielä tiedä mitä rahastot ovat, suosittelen vahvasti lukemaan aiemman kirjoitukseni rahastosijoittamisesta. Sen lukeminen auttaa ymmärtämään myös ETF-rahastoja, sillä niissä on monia yhtäläisyyksiä perinteisten rahastojen kanssa.

Mitä eroa on ETF:llä ja indeksirahastolla?

Käytännössä suurin ero ETF- ja indeksirahastolla sijoittajan kannalta onkin juuri siinä, että ETF-rahastolla on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa käydä kauppaa tavalliseen indeksirahastoon verrattuna.

Koska ETF-rahaston voi myydä kuten osakkeen, ETF:ää voi ostaa tai myydä milloin tahansa pörssin ollessa auki ja niiden hinta muodostuu reaaliaikaisesti kuten osakkeilla.

Indeksirahastolla kauppojen toteutuminen tapahtuu usein vain johonkin tiettyyn aikaan päivästä – todellisuudessa kauppa saattaa toteutua esimerkiksi vasta seuraavana päivänä. Lisäksi indeksirahastojen arvon laskenta tapahtuu hieman hitaammin. Pitkäaikaisessa sijoittamisessa tällä ei kuitenkaan pitäisi olla suurta merkitystä.

Alle olen koonnut taulukon, missä vertailen ETF:iä, aktiivisia rahastoja sekä passiivisia rahastoja keskenään.

Jos eri sijoituskohteet ja niiden erot mietityttävät, kannattaa käydä lukaisemassa Artun kirjoittama sijoittamisen aloittamisen opas, joka perehtyy sijoittamisen aloittamiseen liittyvien asioiden lisäksi eri sijoituskohteiden ominaisuuksiin tarkemmin.

ETF-rahastoPassiivinen rahastoAktiivinen rahasto
TavoiteJäljitellä mahdollisimman tarkasti vertailuindeksiäJäljitellä mahdollisimman tarkasti vertailuindeksiäPyritään indeksiä parempaan tulokseen
Rahaston kulutPienetPienetKorkeat
Miten päästä käsiksiVälittäjän kauttaRahaston hallinnoijan tai välittäjän kauttaRahaston hallinnoijan tai välittäjän kautta
NoteerausReaaliajassaYleensä kerran päivässäYleensä kerran päivässä
KaupankäyntiMahdollista pörssin aukioloaikoinaKerran päivässä tai harvemminKerran päivässä tai harvemmin
LäpinäkyvyysKorkeaPieniPieni
Indeksin jäljittelyvirhePieniPieniKorkea
Tuoton vaihteluPieniPieniKorkea
Hallinnoijan vaikutus tuottoonEi oleEi oleOn
Vähimmäissijoitus1 rahasto osuus (kuten osakkeissa)Vaihtelee rahaston mukaanVaihtelee rahaston mukaan
Erilaisten rahastojen tärkeimmät erot

ETF-rahastojen nimien tulkinta

ETF-rahastojen nimet voivat alkuun vaikuttaa sekavilta. Jos olet selaillut ETF-rahastoja, olet varmasti huomannut, kuinka niiden nimet ovat suorastaan epäluonnollisen pitkiä ja pelkkä nimi voi saada aloittelevan sijoittajan hämilleen.

Pitkä nimi ei kuitenkaan ole pelkästään huono asia, sillä sijoituskohteesta on mahdollista saada paljon tietoa jo pelkän nimen perusteella. Siksi on hyvä ymmärtää mitä kaikkea se pitää sisällään.

ETF:iin liittyy myös paljon hyödyllisiä lyhenteitä, jotka eivät aina käy ilmi pelkästä nimestä.

Käyn alla läpi keskeisimpiä lyhenteitä ja tietohippuja, joita nimistä voi löytyä.

Yleisimpiä ETF-rahastojen nimessä esiintyviä lyhenteitä

  • Rahastoyhtiö: Tämä mainitaan yleensä ja se on tyypillisesti ensimmäinen asia rahaston nimessä. Rahastoyhtiö on se yhtiö, joka hallinnoi kyseistä ETF:ää. iShares ja Invesco ovat tyypillisiä rahastoyhtiöiden tuotemerkkejä ja törmäät niihin varmasti rahastoja selatessasi. Tästä näet vielä kaikki ETF-rahastoja liikkeellelaskevat rahastoyhtiöt suuruusjärjestyksessä.
  • Maa/alue: Joskus rahaston nimessä mainitaan maa tai alue johon kyseinen rahasto sijoittaa. Nimessä voidaan esimerkiksi mainita Aasia, jolloinka kyseinen rahasto sijoittaa pääsääntöisesti esimerkiksi Aasiassa sijaitseviin yrityksiin.
  • Kategoria: Joskus nimessä voidaan mainita myös kategoria, johon kyseinen ETF sijoittaa. Nimessä voisi lukea esimerkiksi energy, mikä tarkoittaa, että kyseinen rahasto sijoittaa energia-yhtiöihin.
  • Rahastotyyppi: Tämä saatetaan mainita nimessä. Se kertoo onko kyseessä esimerkiksi korkoihin tai hyödykkeisiin sijoittava rahasto.

Regulaatioon ja sijoituspolitiikkaan liittyviä lyhenteitä

  • UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities): Tämä merkintä tarkoittaa, että rahasto toimii EU:n regulaation alaisuudessa. Tarkoituksena on antaa tietynlaisia pelisääntöjä isoille rahoitusyhtiöille ja sitä kautta turvaa sijoittajille. Tässä vielä linkki kyseiseen suomenkieliseen direktiiviin.
  • MSCI: Yhdysvaltalainen rahoitusyhtiö, joka tunnettiin ennen nimellä Morgan Stanley Capital International. Se hallinnoi useita eri indeksejä.
  • DR (Direct Replication): Rahasto pyrkii seuramaan vertailuindeksiään mahdollisimman tarkasti sijoittamalla osakkeisiin siinä suhteessa, kun ne indeksissä ovat. Tämä rahasto ei siis käytä johdannaisia tuoton tavoittelussa eli kyseessä on ns. fyysinen rahasto.
  • MSCI IMI (Investible Market Index): Tämä merkintä tarkoittaa, että kyseinen rahasto pyrkii seuraamaan suurin piirtein kaikkia kohdemaan julkisesti noteerattuja sijoituskohteita, samassa suhteessa kuin ne ovat indeksissä.
  • MSCI EMI (Emerging Market Index): Rahasto pyrkii sijoittamaan varojaan suurimpaan osaan kyseisen kehittyvien markkinoiden julkisesti noteerattuihin Mid ja Large Capin yrityksiin, joita kyseinen indeksi seuraa.
  • EM: Tarkoittaa kehittyville markkinoille keskittyvää rahastoa.
  • SRI (Socially Responsible Investment): Rahasto pyrkii sijoittamaan mahdollisimman vastuullisesti, mutta SRI kriteerit ovat erittäin laveat, joten kannattaa tutustua itse tarkemmin tuotteeseen ennen sijoittamista. Vastuullisesta sijoittamisesta voit lukea tarkemmin tästä.

Rahaston sisältämien yhtiöiden kokoon liittyviä lyhenteitä

  • Small Cap: Tarkoittaa pienempiä, yleensä alle 150 miljoonan markkina-arvon omaavia yrityksiä.
  • Mid Cap: Tarkoittaa keskisuuria yrityksiä, joiden markkina-arvo on 150-1000 miljoonaa.
  • Large Cap: Tarkoittaa suuria yrityksiä, joiden markkina-arvo on yli miljardin.

Rahaston tuotonjakopolitiikkaan liittyviä lyhenteitä

  • Acc (Accumulation): Tämä merkintä tarkoittaa, että kyseessä on kasvu-osuus rahasto eli se sijoittaa tuottonsa takaisin rahastoon. Se ei siis jaa osinkotuottoa omistajilleen. Kasvu-osuuden etuna on, että et maksa veroja osingoista, sillä ne sijoitetaan takaisin rahastoon. Näin korkoa korolle ilmiö pääsee toteutumaan tehokkaammin.
  • Inc (Income) Tämä merkintä puolestaan tarkoittaa, että rahasto jakaa omistajilleen osinkotuottoja. Tämä ei ole huono vaihtoehto, mikäli tykkäät jatkuvasta kassavirrasta, mutta verojen vaikutus on suurempi.
  • Dist (Distribution): Tarkoittaa samaa kuin income eli kyse on osinkotuottoja ulos jakavasta rahastosta.

Muita ETF:ien nimissä esiintyviä lyhenteitä

  • TER (Total Expence Ratio): Tämä ei käy ilmi ETF-rahaston nimestä, mutta se on erittäin tärkeä tieto. Se nimittäin kertoo, kuinka suuret rahaston kokonaiskustannukset ovat vuodessa. Tässä ei kuitenkaan huomioida välityspalkkioita, joita ostot ja myynnit aiheuttavat.

    Eri rahastoista aiheutuvien kulujen vertaileminen on tärkeää ja suosittelen laskemaan ne joko itse tai käyttämään valmiita sovelluksia. Esimerkiksi RahaVelhon korkoa korolle laskurin avulla on helppoa vertailla kustannusten vaikutuksia eri rahastojen välillä.
  • S/F (Synteettinen ja fyysinen): Merkintä S tarkoittaa, että kyseessä on synteettinen rahasto ja merkintä F puolestaan tarkoittaa fyysistä rahastoa. Suurin ero on siinä, että fyysiset ETF-rahastot omistavat suoraan kyseessä olevia arvopapereita, kun taas synteettiset voivat hyödyntää myös johdannaisia.

    Esimerkiksi S&P 500 indeksiä seuraava fyysinen ETF-rahasto omistaisi kyseisiä osakkeita siinä suhteessa, kuin ne indeksissä ovat.

    Synteettisessä ETF-rahastossa tuoton tavoittelussa voidaan puolestaan käyttää myös erilaisia johdannaissopimuksia. Tämän seurauksena synteettiset ETF-rahastot pystyvät usein paremmin seuraamaan vertailuindeksiä.
  • AUM (Assets Under Management): Tarkoittaa rahaston kokonaisuudessaan hallinnoitavien varojen määrää. Yleensä mitä enemmän rahastolla on varoja hallittavanaan, sitä helpompi niillä on käydä kauppaa.

Ennen sijoittamista on hyvä lukea rahaston avaintietoesite, jossa on esitelty kaikki rahastoon liittyvät oleellisimmat tiedot.

Miten hyvin ETF-rahastot sopivat hajauttamiseen?

Hajauttaminen on erittäin vaivatonta ETF-rahastojen avulla, sillä yksi rahasto saattaa sijoittaa satoihin eri osakkeisiin. ETF:t ovat myös erittäin läpinäkyviä, joten tiedät tarkasti mihin varojasi sijoitetaan.

Esimerkiksi jos olet kiinnostunut vastuullisesta sijoittamisesta ja haluat tarkalleen tietää mihin rahasti menevät, mutta et halua käydä kauppaa yksittäisillä osakkeilla, ovat ETF-rahastot mahdollinen vaihtoehto.

Useimmilla palveluntarjoajilla on myös mahdollisuus suodattaa ei haluttuja ominaisuuksia pois, jolloin sinun ei tarvitse edes itse tarkastaa, mihin kaikkialle rahasto varojasi sijoittaa. Jos siis haluaisit välttää sijoittamista sotateollisuuteen, voit suodattaa tämän ei halutun toimialan pois.

Hajauttaminen on helppo tapa pienentää sijoittamiseen liittyvää epäsystemaattista riskiä. Tämä on niin sanottua ”huonoa” riskiä, sillä siihen ei sisälly lisääntynyttä tuotto-odotusta. Hajauttaminen onnistuu ETF:ien avulla tehokkaasti ja riskiä voi pienentää myös ajallisella hajauttamisella.

ETF-rahastojen kulut

ETF-sijoittamisessa – kuten kaikessa muussakin sijoittamisessa – kulujen rooli sijoittajan saaman tuoton muodostumisessa on keskeinen. Joskus ETF:ien kaupankäyntikulut voivat olla huomattavan korkeat, mikäli ETF:ää ostaa yksittäisenä ostoksena pörssistä. Onneksi kuukausisäästämisessä tuota kaupankäyntipalkkiota ei ainakaan Nordnetilla peritä.

Kannattaa lukaista Artun kirjoittama rahastosijoittamista käsittelevä artikkeli joka toivottavasti auttaa hahmottamaan, millä perusteilla sijoitusrahasto kannattaa valita.

Artikkeli on tarkoitettu pelkästään lukijoiden tietoisuuden kasvattamiseen. Mitään artikkelin sisältöä ei tulisi ottaa sijoitusneuvona, eikä kirjoittaja tai muut sivuston henkilöt ole vastuussa tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoituspäätöksistä.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Sijoittaminen ei ole ainoastaan rikkaille

Oletko kuullut sijoittamisesta, mutta ajatellut sen olevan vaan rikkaiden ja hyvätuloisten juttuja?

Mitä jos kertoisin, että kuka tahansa voi sijoittaa, kunhan saa ensin vähän ohjeistusta. 

Opi mitä sijoittaminen vaatii ja kuinka aloittaa oman talouden johtaminen painamalla alta. 

Samankaltaiset artikkelit