Sampo – Pohjoismaiden suurinta vakuutustoimintaa

Tiedätkö mitä Sampo tekee? 

Sampo on vakuutus- ja sijoitustoimintaa harjoittava finanssikonserni. Se on Pohjoismaiden suurin vahinkovakuuttaja ja siihen kuuluu If, Topdanmark, Hastings ja Mandatum Life. 

Sammon historia alkaa vuodesta 1909 ja se oli ensimmäisiä vakuutusyhtiöitä, joka myi useita eri vakuutuksia yhden vakuutuslajin sijaan. 90-luvulla Sammosta tuli Suomen suurin vakuutusyhtiö. 

2006 Sampo myi pankkitoimintansa Danske Bankille neljällä miljardilla eurolla ja tämä oli yksi Suomen historian suurimmista yrityskaupoista. 

Vakuutusbisnes on hyvin johdettuna helposti ennustettavaa ja erittäin kannattavaa. Näin ollen Sammon liiketoiminta on suhteellisen tylsää, mutta kuten heillä itsellään on tapana sanoa ”Boring is good”. Sampo on ollut yksi Helsingin pörssin parhaita osingonmaksajia.  

Sammon markkina-arvo on 24 290 M€, joka tekee siitä Suomen viidenneksi arvokkaimman yrityksen. Liikevaihdon (10 123 M€) perusteella Sampo on Suomen 6. suurin yritys.  

Sammon konsernijohtaja on Torbjörn Magnusson ja henkilöstöä heillä on yli 13 000 (13 178). 

1920-luvulla Sampo oli ensimmäisten joukossa tarjoamassa autovakuutuksia. 

Vuonna 2000 Björn Wahlroosista tuli Sammon konsernijohtaja ja 2002 Sampo laajeni muihin pohjoismaihin, kun siitä tuli If:n osakas. 

Sampo oli pitkään Nordean suurin omistaja, mutta Sampo aloitti irtaantumisprosessin vuonna 2019. Jo vuonna 2022 Sampo irtaantui Nordeasta lopullisesti myymällä loput omistuksessaan olleet Nordean osakkeet.

Vuonna 2023 Sampo irtaantui myös Mandatumista ja Sammosta tuli puhtaasti vahinkovakuuttamiseen keskittyvä konserni.

Sammon osake

Sammon osake tunnetaan yhtenä suomalaisten suosikeista osinkoyhtiöistä. Sammon osinkopolitiikan mukaan Sampo tulee maksamaan vakaata ja kestävällä tasolla olevaa perusosinkoa, joka kasvaa konsernin tuottojen mukaisesti (suora ote Sammon sivuilta). Sammon osake kuuluu myös Helsingin pörssin vaihdetuimpien osakkeiden OMXH25-indeksiin.

Lähteet:
Sammon 2020 toimintakertomus
Sammon historia

Samankaltaiset artikkelit