Sampo – Pohjoismaiden suurinta vakuutustoimintaa

Tiedätkö mitä Sampo tekee? 

Sampo on vakuutus- ja sijoitustoimintaa harjoittava finanssikonserni. Se on Pohjoismaiden suurin vahinkovakuuttaja ja siihen kuuluu If, Topdanmark, Hastings ja Mandatum Life. 

Sammon historia alkaa vuodesta 1909 ja se oli ensimmäisiä vakuutusyhtiöitä, joka myi useita eri vakuutuksia yhden vakuutuslajin sijaan. 90-luvulla Sammosta tuli Suomen suurin vakuutusyhtiö. 

2006 Sampo myi pankkitoimintansa Danske Bankille neljällä miljardilla eurolla ja tämä oli yksi Suomen historian suurimmista yrityskaupoista. 

Vakuutusbisnes on hyvin johdettuna helposti ennustettavaa ja erittäin kannattavaa. Näin ollen Sammon liiketoiminta on suhteellisen tylsää, mutta kuten heillä itsellään on tapana sanoa ”Boring is good”. Sampo on ollut yksi Helsingin pörssin parhaita osingonmaksajia.  

Sammon markkina-arvo on 24 290 M€, joka tekee siitä Suomen viidenneksi arvokkaimman yrityksen. Liikevaihdon (10 123 M€) perusteella Sampo on Suomen 6. suurin yritys.  

Sammon konsernijohtaja on Torbjörn Magnusson ja henkilöstöä heillä on yli 13 000 (13 178). 

Sampo on myös Nordean ylivoimaisesti suurin omistaja (16 %), mutta se on strategiansa mukaan myynyt vakuutusliiketoimintaan kuulumattomia sijoituksiaan ja aikoo jatkaa sitä.  

1920-luvulla Sampo oli ensimmäisten joukossa tarjoamassa autovakuutuksia. 

Vuonna 2000 Björn Wahlroosista tuli Sammon konsernijohtaja ja 2002 Sampo laajeni muihin pohjoismaihin, kun siitä tuli If:n osakas. 

Lähteet:
Sammon 2020 toimintakertomus
Sammon historia

Similar Posts