Kone – Hissien ruhtinas

Esittelyssä Kone.

Kone valmistaa hissejä, liukuportaita ja automaattiovia sekä tarjoaa niille kunnossapitoratkaisuja.  

Toimitusjohtaja Henrik Ernroothin mukaan: ”Älykkäiden, kestävien ja tulevaisuuden tarpeisiin mukautuvien ratkaisujen kehittäminen on elintärkeää, jotta varmistamme, että olemme edelleen asiakkaidemme suosima kumppani.”

Markkina-arvoltaan (37 210 M€) Kone on Suomen kolmanneksi suurin ja liikevaihdoltaan (9939 M€) seitsemänneksi suurin yritys. 

Koneen liikevaihdosta noin puolet (54%) tuli uusien laitteiden myymisestä ja toinen puoli tulee huolloista (32%) ja modernisoinnista (14%).  

Sen liikevaihdosta 30% tulee Kiinasta, joka on tuplasti enemmän kuin toiseksi suurimmalta markkinalta eli Yhdysvalloista (15%).  

Kone työllistää yli 60 000 henkilöä (60376), joka on Nokian jälkeen eniten suomalaisista yrityksistä.  

Koneen missio on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää ja visiona on luoda paras käyttäjäkokemus.  

Kone Oy muodostettiin 1910, mutta silloin toiminta ei kuitenkaan liittynyt hisseihin millään tavalla. Vuonna 1918 Kone aloitti oman hissituotannon ja 1924 Harald Herlin osti yhtiön. Siitä lähtien Kone on ollut Herlinin suvun omistuksessa. 

Koneen suurin omistaja on Suomen rikkain mies, Antti Herlin. Hänen omaisuutensa on yli 6 miljardia euroa ja hän on maailman 404 rikkain ihminen. 

Tiesitkö tämän kaiken Koneesta? Kerro mielipiteesi kommenteissa!

Koneen osake

Koneen osake on jo pitkään mielletty Helsingin pörssin ehkä jopa tylsäksi laatuyhtiöksi.

Historian valossa yhtiön liiketoiminta on ollut varsin vakaata, joskin pitkällä aikavälillä noususuhdanteista eikä sijoittajan ole juuri tarvinnut menettää yöuniaan Koneen osaketta omistaessaan. Osin varmasti myös laatuyhtiöstatuksensa vuoksi Koneen osaketta on usein pidetty kalliina.

Lähteet:
Vuosikatsaus 2020
Koneen historia
Forbes: Antti Herlin

Samankaltaiset artikkelit