Shorttaus eli lyhyeksi myynti – mitä se tarkoittaa?
Mietitkö mitä shorttaus tarkoittaa? Entä mihin tilanteeseen sitä voi hyödyntää? Oletko myös kiinnostunut lyhyeksi myymisen riskeistä?
Tämän kirjoituksen tarkoituksena on perehtyä edellä esitettyihin kysymyksiin ja tarjota tietopaketti shorttaamisesta, joten eiköhän aloiteta!
Teksti sisältää *-merkillä merkittyjä mainoslinkkejä.
Mitä on shorttaus?
Shorttaus eli lyhyeksi myyminen tarkoittaa osakkeen lainaamista ja myymistä, jotta sen voi ostaa myöhemmin takaisin. Osake tulee aina palauttaa omistajalleen eli se on pakko ostaa takaisin.
Mikä tässä on siis ideana?
Shorttaaminen on järkevää, mikäli shorttaaja uskoo voivansa ostaa osakkeen takaisin myöhemmin halvemmalla.
Lyhyeksi myyjä saa myynti- ja takaisinostohinnan välisen erotuksen voittona. Erona tavalliseen osakkeen ostoon on, että osto ja myynti tapahtuvat päinvastaisessa järjestyksessä ja voittoa tulee kurssin laskiessa.
Shorttaaminen – hyödyt ja haitat
Hyödyt
Lyhyeksi myyminen on työkalu, joka mahdollistaa rahan tekemisen myös silloin kun osakkeen arvon uskotaan laskevan. Varsinkin instituutioille shorttaus tuo lisämahdollisuuksia.
Shorttaamisen arvo korostuu hedge-rahastoissa. Nämä ovat rahastoja, jotka pyrkivät tekemään voittoa markkinatilanteesta riippumatta. Hedge-rahastot ja niiden tekemä lyhyeksi myyminen oli merkittävässä asemassa Gamestopin tapauksessa.
Lyhyeksi myyminen onkin pääsääntöisesti isojen pelureiden tapa tehdä rahaa ja myös vaikuttaa markkinoihin.
Haitat
Shorttaaminen sisältää muutaman fundamentaalisen riskin, jotka ovat ainakin tavallisen ihmisen näkökulmasta suuria haittapuolia. Näistä haitoista kaksi keskeisintä ovat:
- Lyhyeksi myymisen maksimaalinen voitto on 100%.
- Lyhyeksi myymisen maksimaalinen tappio on ääretön.
Ensimmäinen kohta johtuu siitä, että osakkeen kurssi ei voi laskea alle nollan. Tämä rajoittaa mahdollisen tuoton.
Toinen kohta liittyy siihen, että osakkeen kurssinousua ei periaatteessa rajoita mikään.
Muita riskejä lyhyeksi myymisessä:
- Kyseessä on laina, josta pitää maksaa korkoa.
- Lainaa varten tarvitaan vakuuksia, jotka sitovat pääomaa, mikä aiheuttaa vaihtoehtoiskustannuksen.
- Shorttaajan tulee maksaa osakkeen alkuperäiselle omistajalle kuuluvat osingot, mikäli osingonmaksu osuu sille hetkelle, kun osake on lainassa.
- Osake on lopulta palautettava takaisin ja on mahdollista, että palauttaminen joudutaan tekemään ennen kuin shorttaaja haluaisi, mikäli alkuperäinen omistaja haluaa osakkeen takaisin.
- Positio joudutaan mahdollisesti sulkemaan etuaikaisesti, mikäli vakuuksia ei ole riittävästi (margin call).
Kyseessä on siis sijoitusinstrumentti, jossa on mahdollisuus rajalliseen voittoon, mutta rajattomaan tappioon. Riskit ovat siis erittäin korkealla.
Varsinkin tavallisen piensijoittajan on oltava erityisen varovainen ryhtyessään kyseiseen touhuun. Suosittelen keskittymään mielummin shorttaamisen vastapuoleen eli tavalliseen osakesijoittamiseen.
Mitä tarkoittaa margin -tili tai margin call?
Shorttaus on mahdollista vain margin -tilillä. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti tiliä, jossa on luotto-ominaisuus. Luotto-ominaisuus vaaditaan, sillä shorttaaja ei omista niitä osakkeita, jotka hän aikoo myydä.
Margin -tili tuo omat vaatimuksensa mukanaan. Luoton saamiseksi shorttaaja tarvitsee vakuuksia. Vaadittavien vakuuksien suuruus vaihtelee, mutta esimerkiksi Nordnetillä vakuusvaatimus on kirjoitushetkellä 115-200% lyhyeksi myytyjen osakkeiden markkina-arvosta. Alla esimerkki vaadittavasta vakuudesta.
Esimerkki vakuuksista shorttaamisessa:
Sijoittaja päättää shortata yhden osakkeen, jonka arvo on tällä hetkellä 100 euroa.
Mikäli hänen shorttaamansa osake vaatii 200% vakuuden tarkoittaa se, että hänen tilillään tulee olla vähintään 200 euroa. Tämä voidaan jakaa lainatun osakkeen myynnistä saatuun osuuteen, joka on 100 euroa ja muuksi vakuudeksi, jota sijoittaja tarvitsee vielä 100 euron edestä.
Jos osakkeen arvo kasvaa esimerkiksi 120 euroon, tulee vakuutta lisätä tai lyhyeksi myyty positio sulkea. Tässä tapauksessa sijoittajan tulee nostaa vakuuksia 240 euroon (120€ x 200%) eli lisätä tilillä olevaa rahaa 40 euron verran.
Mikäli sijoittaja ei lisää vakuuksia, voi välittäjä sulkea kyseisen position (margin call), jolloin tappio realisoituu.
Lainatuista osakkeista tulee maksaa myös korkoa lainaajalle. Lainaan liittyvät kulut sekä kaupankäyntikulut tekevät shorttaamisesta kalliimpaa kuin tavallisesta osakkeen ostamisesta.
Lyhyeksi myymisessä ei ole ongelmaa niin kauan kuin kurssit menevät alaspäin ja shorttaaja tekee voittoa. Ongelmat tulevat esiin kurssin noustessa. Mikäli kurssit nousevat ja shorttaajan tilillä ei ole tarpeeksi vakuuksia, tapahtuu niin sanottu margin call.
Margin call tarkoittaa tilannetta, jossa shorttaaja joutuu lisäämään tililleen lisää rahaa vakuuksien kasvattamiseksi tai lyhyt positio pakkosuljetaan, jolloin tappiot realisoituvat.
Margin call on erittäin epämukava tilanne lyhyeksi myyvän kannalta, koska silloin tappiot realisoituvat, eikä ole enää mahdollista odottaa kurssien laskua.
Toisin sanoen, shorttaaja voi onnistua valitsemaan yrityksen, jonka kurssi lähtee laskuun, mutta silti polttaa näppinsä. Mikäli kurssi ensin nouseekin voimakkaasti, voi margin call johtaa siihen, että positio myydään huipussa ja sijoittajalle jää käteen ainoastaan tappio ja karvas maku suuhun.
Eli lyhyeksi myymisessä on tärkeää muistaa riskit sekä pidettävä riittävää puskuria.
Aloittelevalle sijoittajalle suosittelen välttämään lyhyitä positioita ja tutustumaan kirjoittamaani Sijoittamisen oppaaseen. Sielä löydät kaiken tarvittavan alkuun pääsemistä varten.
Mikäli haluat lisätietoa shorttaamisesta, suosittelen tutustumaan aiheeseen tarkemmin *Nordnetin sivuilta. Sieltä löydät tietoa myös muista sijoitusinstrumenteista, sekä voit aloittaa sijoittamisen nopeasti. Luomalla tilin linkin kautta tuet samalla RahaVelhon toimintaa.
Short squeeze
Short squeeze on tilanne, jossa osakkeen tai muun arvopaperin hinta nousee voimakkaasti, joka pakottaa lyhyeksi myyneiden sulkemaan positionsa, jotta he välttäisivät mahdolliset vielä suuremmat tappiot. Tämä johtaa entistä suurempaan nousupaineeseen, joka jälleen painostaa lyhyeksi myyneitä sulkemaan positioitaan. Näin syntyy kierre, joka voi nostaa osakkeen hintaa huomattavasti.
Eli short squeeze on tilanne, jossa lyhyeksi myyneet pyrkivät sulkemaan positioitaan nousevaan kurssiin, joka nostaa kurssia entisestään ja painostaa muita tekemään samoin.
Parhaat esimerkit short squeezista ovat viime aikojen GameStop tapahtumat sekä vuoden 2008 Volkswagen tapahtumat.
Sijoittaja voi pyrkiä hyötymään mahdollisesta short squeezista ostamalla osakkeita, joita on shortattu erittäin suuri määrä suhteessa vapaana oleviin osakkeisiin.
Edellä mainittu hyötyminen short squeezista voi kuitenkin epäonnistua pahasti, mikäli sijoittaja lähtee myöhässä mukaan tilanteeseen. Näin on mahdollista, että tulee ostettua osake kalliilla juuri ennen sen romahtamista.
Fiksulla sijoittajalla tulisikin olla myös muita syitä ostaa tai myydä osake kuin pelkästään lyhyeksi myytyjen osakkeiden määrä.
*Tähdellä merkityt linkit ovat affiliate linkkejä, joiden kautta ostamalla tai rekisteröitymällä tuet RahaVelhon toimintaa. Linkin käyttäminen ei tuo sinulle lisäkuluja.
Artikkeli on tarkoitettu pelkästään lukijoiden tietoisuuden kasvattamiseen. Mitään artikkelin sisältöä ei tulisi ottaa sijoitusneuvona, eikä kirjoittaja tai muut sivuston henkilöt ole vastuussa tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoituspäätöksistä.
Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.