🔥

FIRE -laskuri

Laske milloin olet taloudellisesti riippumaton

Korkoa korolle –ilmiö on voimakas, mutta se vaatii aikaa toimiakseen. Mikäli haaveilet aikaisesta eläkkeestä ja taloudellisesta riippumattomuudesta, säästöprosentin kasvattaminen on avain onneen.

Nykyinen varallisuus

euroa

Tuotto / vuosi

%

Säästöt ja sijoitukset / kk

euroa

Kulutus / kk

euroa

Saavutat taloudellisen riippumattomuuden 0,0 vuoden päästä,

jos säästöprosenttisi on 0,0%.

Kuukausittaiset nettotulot 2 000,00 €

Vuosittaiset nettotulot 24 000,00 €

Vuosittaiset säästöt 2 400,00 €

Vuosittaiset menot 21 600,00 €

Taloudelliseen riippumattomuuten tarvittava summa 720 000,00 €

Kuinka FIRE-laskuria käytetään?

Oletukset ja määritelmät

Tässä laskurissa taloudellinen riippumattomuus (FIRE) määritellään tilanteeksi, jossa sijoituksista tai niiden myymisestä saatavat tuotot kattavat kaikki elinkustannukset.

Tavoitteenamme on, että voimme elää tällä elintasolla ikuisesti, joten tarvitsemme jonkin turvallisen prosenttiosuuden, jonka nostamme sijoitussalkustamme vuosittain. Englanniksi tästä käytetään nimitystä safe withdrawal rate.

Tyypillisesti tämä nostoprosentti on kolmen ja neljän välissä. Laskuria varten valitsimme konservatiivisemman kolme prosenttia. Kolmen prosentin nostoilla aikaiselle eläkkeelle pääseminen vaatii 400 kertaa oman kuukausittaisen kulutuksen suuruisen sijoitussalkun.

Kerromme aiheesta tarkemmin kirjoituksessa Taloudellinen riippumattomuus ja FIRE.

Laskurin kentät ja tulokset

Laskuri esitää taloudelliseen riippumattomuuteen tarvittavan summan sekä työvuodet, mikäli tulot, menot ja säästöt jatkuisivat vakiona koko perioidin ajan. Oletuksena on myös, että kulutus pysyisi vakiona eläköitymisen jälkeen.

Nykyinen varallisuus -kenttään laitetaan tämänhetkinen nettovarallisuus poislukien oman asunnon osuus. Maksimiarvot ovat liukurilla 500 000€ ja tekstikentässä 1 000 000€.

Säästöt ja sijoitukset / kk -kenttään laitetaan summa, jonka pystyt keskimäärin laittamaan säästöön kuukausittain. Maksimiarvo on 10 000€.

Tuotto / vuosi -kenttään laitetaan odottamasi vuosittainen tuotto varallisuudellesi. Maksimiarvo on 25%. Voit lukea tarkemmin eri omaisuuslajien tuotoista tästä.

Kulutus / kk -kenttään laitetaan summa, jonka kulutat keskimäärin kuukaudessa. Maksimiarvo on 10 000€. Kulutus ja säästöt kenttien yhteissumman tulisi olla yhtä suuri kun kuukausittaiset nettotulosi.