RahaVelho kolikko logo

Korkoa korolle -laskuri

Laske sijoituksen tuotto, huomioi kulujen vaikutus

Selvitä kuinka rahasi voivat kasvaa korkoa korolle –ilmiön ansiosta. Laskurin avulla voit huomioida myös kulujen vaikutuksen.

Alkupääoma

euroa

Lisäykset/kk

euroa

Tuotto / vuosi

%

Aika vuosina

vuotta
Huomioidaanko kulut:
0 euroa 10 vuodessa

Kuinka voin hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä?

Korkoa korolle -ilmiön hyödyntämisessä kaikkein tärkeintä on pitkä aikahorisontti. Täten sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, vaikka ei omasta mielestään vielä pystyisi sijoittamaan "tarpeeksi".

Kuluilla on myös valtava merkitys, joten niiden minimointiin on syytä pyrkiä. Tämä onnistuu esimerkiksi höydyntämällä Nordnetin kuluttomia indeksirahastoja. Nämä rahastot ovat täysin kuluttomia, joten niissä pääset hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä optimaalisesti.

Mikäli haluat siis aloittaa sijoittamisen helposti ja nopeasti kotisohvaltasi käsin noin 15 minuutissa, suosittelemme käyttäämään Nordnettiä.

Mitä korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa?

Korkoa korolle -ilmiöksi kutsutaan lumipalloefektimäistä prosessia, jossa alkuperäisen pääoman lisäksi myös pääomalle kertyneelle korolle maksetaan korkoa. Tämän takia sitä kutsutaan myös kumulatiiviseksi koroksi tai koronkoroksi. Ilmiö on eksponentiaalinen eli se kasvaa itsestään ja saa lisää vauhtia ajan myötä.

Kun sijoitat, korkoa korolle –ilmiö on ystäväsi. Varallisuutesi kasvaa saamasi tuoton verran ja uudelleensijoittamalla tuotot, saat lisää tuottoa myös tälle tuotolle. Mikäli sinulla on velkaa, on koronkorko sinun vihollisesi. Velan määrä kasvaa koron myötä ja myös tämä koronkorko kerää korkoa.

Korkoa korolle –ilmiötä ei ole helppoa ymmärtää. Tämä johtuu sen eksponentiaalisesta luonteesta. Paras keino ilmiön todellisen mahdin ymmärtämiseen on ylläolevan laskurin kaltaisen työkalun käyttäminen. Pääset itse vaihtamaan lukuja ja huomaat millaisia vaikutuksia niillä on lopputulokseen. Kaksi merkittävintä muuttujaa ovat tuottoprosentti ja aika.

Laskurimme eroaa muista netistä löytyvistä laskureista siten että sen avulla on helppo havainnollistaa myös kulujen vaikutusta.

Korkoa korolle vs yksinkertainen korko

Yksinkertainen korko tarkoittaa tilannetta, jossa korkoa kertyy ainoastaan pääomalle. Tässä tilanteessa ansaittua korkoa ei sijoiteta uudelleen.

Jos saisit 10 % vuotuista korkoa 100 eurolle, ansaitset 10 euroa vuodessa. Vuoden lopussa sinulla olisi 110 euroa: alkuperäinen 100 euroa + 10 euroa korkoa. Kahden vuoden kuluttua sinulla on 120 euroa. 15 vuoden kuluttua sinulla olisi alkuperäinen 100 euroa + 15 x 10 euroa korkoa eli yhteensä 250 euroa.

Koronkorko puolestaan saa myös 10 euron koron tekemään töitä puolestasi ansaitakseen entistä enemmän rahaa. Toisena vuonna ansaitsisit korkoa 110 euron pääomasta, alkuperäisen 100 euron sijaan. Tämä tarkoittaa, että saldosi kahden vuoden jälkeen on 121 euroa. Tämä voi aluksi kuulostaa merkityksettömältä, mutta 15 vuoden päästä olisit ansainnut 418 euroa 250 euron sijasta.

Pitkällä aikavälillä ja hyvällä tuotolla korkoa korolle –ilmiö saa aikaan suurenmoisia tuloksia.

Vastuuvapauslauseke

*Tähdellä merkityt linkit ovat affiliate linkkejä, joiden kautta ostamalla tai rekisteröitymällä tuet RahaVelhon toimintaa. Linkin käyttäminen ei tuo sinulle lisäkuluja.

Sivu on tarkoitettu ainoastaan lukijoiden tietoisuuden kasvattamiseen. Mitään sivun sisältöä ei tulisi ottaa sijoitusneuvona, eikä kirjoittaja tai muut sivuston henkilöt ole vastuussa tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoituspäätöksistä.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.