Palkankorotus ja inflaatio

Palkankorotukseni ei pysy inflaation tahdissa, mitä teen?

Mikäli aloitat vuoden 2022 palkankorotuksella, onneksi olkoon! Olet onnellisemmassa asemassa kuin he, jotka eivät korotusta näe. Valitettavasti se ei kuitenkaan tarkoita, että sinullakaan menisi kaikki nappiin taloudellisesti.

Tyypillisesti yritykset maksavat työntekijöilleen jonkin työehtosopimuksen mukaisen yleiskorotuksen, jotta työntekijät säilyttäisivät ostovoimansa kuluttajahintojen noustessa. Esimerkiksi PAMin eri työehtosopimusten osalta nousua on edellisinä kausina tullut 1-2,1% (poislukien vartiointialan 3,1%). Myös Teollisuusliiton työehtosopimusten yleiskorotukset ovat olleet suunnilleen samaa tasoa ja jopa uudet vuonna 2022 solmitut sopimukset pysyvät tuossa 2% tasossa.

Jos palkkoja ei nosteta vähintään inflaation verran, työntekijöiden ostovoimaa pienenee. Toisaalta, jos palkkoja nostetaan, niin inflaatiovauhti kiihtyy entisestään. Edellä mainittu on esimerkiksi SAK:n pääekonomistin kanta ja sen takia suurempia palkankorotuksia ei tällä hetkellä ajeta edes ammattiliittojen osalta.

Kahden prosentin vuosittainen korotus saattaa kuulostaa ihan hyvältä, mutta muistetaan myös, että marraskuussa, viimeisimpänä kuukautena, jolta kuluttajahintaindeksin inflaatiotiedot ovat saatavilla, kuluttajahintojen vuosimuutos oli 3,7%. Tämä tekee kahden prosentin palkankorotuksesta riittämättömän.

Alla olevat vinkit auttavat tilanteessa, jossa palkankorotuksesi ei pysy edes inflaation tahdissa.

Tiedä oma arvosi

Ajat muuttuvat ja lahjakkaalle työntekijälle ei pitäisi riittää pelkkä minimi tai yleiskorotus, varsinkaan jos se ei kata edes hintojen nousua.

Etsi vastaavaa tai parempaa työpaikkaa

Tämä saattaa kuulostaa ankaralta, mutta siitä on hyötyä, vaikka et päätyisikään vaihtamaan työpaikkaa.

Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka pysyvät samassa työpaikassa yli kaksi vuotta tienaavat 50 prosenttia vähemmän kuin kollegansa. Myös tämä Duunitorin artikkeli, joka on trendannut varsinkin Linkedinissä viimeisten viikkojen aikana, ottaa kantaa samaan aiheeseen. Pääpointteina on, että vaihtamalla paranee, ainakin työpaikan ja tarkemmin vielä palkan osalta.

Mikäli olet rakastunut omaan työhösi, etkä halua vaihtaa sitä missään tapauksesa, kannattaa sinun silti tutkailla työmarkkinoita ja selvittää mitä vastaavasta osaamisesta maksettaisiin muualla. Näin opit tuntemaan oman arvosi. Muista myös luoda avoimet välit pomoosi ja mainitse asioista, joita haluaisit päästä tekemään tai mitkä asiat haluaisit hoitaa eri tavalla. Palkkoja voit katsoa myös erilaisista palkkavertailuista. Esimerkiksi Duunitorilla ja Oikotiellä on omat palvelunsa tähän tarkoitukseen. Myös ammattiliitoilla voi löytyä vastaavia ja esimerkiksi TEK ylläpitää omaa palkkanosturiaan.

Tuntemalla oman arvosi ja pitämällä avoimet välit pomosi kanssa olet vahvoilla seuraavassa vaiheessa.

Neuvottele

Riittämätön palkankorotus voi olla hankala tilanne. Et varmasti halua vaikuttaa töykeältä pomoasi kohtaan – tai näin ainakin suomalaiset yleisesti ajattelevat. Toisaalta tuskin haluat, että pidetään heittopussina, jolla ei ole minkäänlaista kunnianhimoa. Tavoitteena on oikeudenmukainen korvaus työstä.

Muista, että useimmat palkkakeskustelut – alkaen siitä kun aloitat uuden työn ja jatkuen siihen, kun odotat palkankorotusta – ovat avoimia tietyn tason neuvotteluille. Et ole ensimmäinen työntekijä, joka haluaa tehdä paremman sopimuksen, etkä varmasti viimeinen.

Pomosi ei todennäköisesti järkyty vastaehdotuksestasi, joten turha pelätä tilannetta. Hyvin hoidettu keskustelu voi olla kohteliasta ja tehokasta ajatustenvaihtoa, joka voi hyödyttää molempia osapuolia. Harkitse prosessia mahdollisuutena vahvistaa arvoasi työntekijänä ja mahdollisesti jopa määritellä uudelleen rooliasi ja vastuitasi – tästä on hyötyä kaikille osapuolille.

Muista pitää tunteesi kurissa sekä yritä perustella asiasi objektiivisesti ja työnantajan näkökulmasta. Kun aloitat keskustelun palkankorotuksesta, on parasta olla valmistautunut ja esittää vahvoja todisteita korotukselle. Korosta, mitä olet tehnyt työssäsi ansaitaksesi suuremman palkan ja tuo esiin myös muuttunut ympäristö, kuten nykyinen korkeampi inflaatio tai muu vastaava tekijä. Keskustele saavutuksistasi ja mahdollisista tavoista, joilla olet onnistunut säästämään yrityksen rahoja.

Mitä paremmin perustelet asiasi, sitä todennäköisemmin saat haluamasi korotuksen.

Etsi muita tulonlähteitä

Ostovoiman alenemisen kompensoimiseksi sinun pitäisi löytää tapoja ansaita enemmän rahaa. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty, mutta aloittaminen on usein vaikein vaihe.

Uudet tulonlähteet voivat olla käytännössä mitä tahansa, mutta muutamia esimerkkejä ovat:

Käytännössä ainoastaan mielikuvitus ja oma työmoraali ovat rajana!

Ensimmäisenä oleva sijoittaminen on varmasti listan helpoin tapa kehittää itselleen toista tulonlähdettä. Pääset tutustumaan sijoittamiseen tarkemmin alla olevasta oppaasta. Jos osakkeet pelottavat, mutta haluaisit silti päästä alkuun, suosittelen tutustumaan rahastosijoittamiseen. Se on helppoa ja nopeaa.

Artikkeli on tarkoitettu pelkästään lukijoiden tietoisuuden kasvattamiseen. Mitään artikkelin sisältöä ei tulisi ottaa sijoitusneuvona, eikä kirjoittaja tai muut sivuston henkilöt ole vastuussa tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoituspäätöksistä.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Sijoittaminen ei ole ainoastaan rikkaille

Oletko kuullut sijoittamisesta, mutta ajatellut sen olevan vaan rikkaiden ja hyvätuloisten juttuja?

Mitä jos kertoisin, että kuka tahansa voi sijoittaa, kunhan saa ensin vähän ohjeistusta. 

Opi mitä sijoittaminen vaatii ja kuinka aloittaa oman talouden johtaminen painamalla alta. 

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.