3 vinkkiä rahastosijoittamisen aloittamiseen

Aloita rahastosijoittaminen – 3 vinkkiä joilla pääset alkuun rahastoilla

Rahastosijoittaminen on hyvä tapa päästä alkuun sijoittamisen maailmassa. Sijoittamalla rahastoon hyödyt laajasta hajautuksesta jopa pienellä pääomalla. Usein kulutkin jäävät suoraa osakesijoittamista pienemmiksi, mikäli kyseessä on rahamääräisesti pienet ostoerät.

Jos et ole vielä täysin sisäistynyt rahastojen olemusta, suosittelen lukemaan Akselin artikkelin Mitä rahastot ovat ja kuinka valita oikea?

Tämän artikkelin tarkoitus on perehtyä muutamaan tärkeimpään seikkaan rahastoja valitessa ja auttaa sinua pääsemään vaurastumisen polulle.

1. Valitse itsellesi oikeasti sopiva rahasto

Juuri sinulle sopivan rahaston valitseminen on tärkein yksittäinen asia rahastosijoittamisen aloittamisessa. Mieti mitkä ovat tavoitteesi, millainen on sijoituksen aikataulu ja kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan.

Jos olet valmis ottamaan suurempia riskejä ja sijoitushorisonttisi on pitkä, erilaiset osakerahastot ovat hyviä vaihtoehtoja. Ne ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä korkeita tuottoja.

Osakerahastoista löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja. Onko kyseessä synteettinen vai fyysinen rahasto, missäpäin maailmaa rahasto sijoittaa, minkälaisiin yhtiöihin se sijoittaa ja niin edelleen. Vaihtoehtoja löytyy. Tärkeää on löytää sellainen, joka sopii yhteen juuri sinun sijoitustyylisi kanssa.

Mikäli olet hieman turvallisuudenhakuisempi sijoittaja, voivat yhdistelmärahastot olla hyvä vaihtoehto. Nämä rahastot sisältävät sekä korkosijoituksia että osakkeita. Tuotto-odotukset ovat osakerahastoja pienemmät, mutta vastineeksi rahaston riskit ovat pienemmät.

Korkorahastot puolestaan sopivat henkilöille, joilla on lyhyt sijoitushorisontti ja alhainen riskinsietokyky. Korkorahastoja on olemassa lukuisia erilaisia. Toiset sijoittavat pitkiin ja toiset lyhyisiin korkopapereihin, osa sijoittaa valtioiden ja toiset yritysten velkakirjoihin.

Huomioi, että korot ovat tällä hetkellä historiallisen alhaalla. Tästä johtuen korkosijoituksista saatava tuotto on heikkoa ja mikäli korot lähtevät nousuun, nykyisten korkopapereiden hinnat tulevat putoamaan. Siksi korkoihin sijoittaminen ei todennäköisesti ole hyvä ratkaisu nykyisen matalan koron aikana. Voit tutustua korkosijoittamiseen tarkemmin tästä.

Suosittelen lukemaan myös Akselin artikkelin ETF-rahastoista. Siinä hän avaa paljon eri lyhenteitä, jotka tulevat varmasti tutuiksi rahastoja etsiessäsi.

2. Tarkasta rahaston kulut

Kulut syövät sijoittajan tuotot. Ne ovat yksi niistä harvoista asioista joihin sijoittaja voi itse vaikuttaa, joten niihin on syytä keskittyä.

Tyypillisesti rahastojen kulut vaihtelevat muutamasta prosentin sadasosasta aina useampaan prosenttiyksikköön. Eräänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että rahaston kulujen tulisi olla alle 0,5 prosenttia. Tätä kalliimpien rahastojen kuluja voi olla jo vaikea perustella.

Rahastojen kulut ovat tyypillisesti sitä korkeampia, mitä aktiivisempia ne ovat. Tämän takia passiiviset indeksirahastot ovat kaikkein halvimpia.

Mitä kuluja rahastoissa voi olla

Rahastoihin liittyviä kuluja on:

  • Merkintä- ja lunastuspalkkio (välityspalkkiot)
  • Vaihtopalkkio
  • Hallinnointi- tai säilytyspalkkio
  • Tuottosidonnainen palkkio
  • Juoksevat kulut (TER)
  • Rahaston sisäisen kaupankäynnin kulut

Merkintä- ja lunastuspalkkio

Merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat niin sanottuja välityspalkkioita ja riippuen rahastosta ne ovat suuruudeltaan tyypillisesti 0-2 % sijoitettavasta summasta.

Vaihtopalkkio

Vaihtopalkkio voi tulla kyseeseen, mikäli sijoittaja omistaa tietyn yhtiön hallinnoimaa rahastoa ja haluaa siirtää sijoituksensa yhtiön sisällä toiseen rahastoon. Vaihtopalkkio on halvempi kuin rahastojen myymisestä ja ostamisesta veloitettavat välityspalkkiot yhteenlaskettuna.

Hallinnointi- tai säilytyspalkkio

Hallinnointi- tai säilytyspalkkiot ovat yleensä suurin osa rahaston kuluista. Ne ovat tietty prosenttiosuus rahaston varoista, joka maksetaan palkkioksi rahastonhoitajan työstä.

Tuottosidonnainen palkkio

Joissakin rahastoissa on myös tuottosidonnainen palkkio. Tätä palkkiota maksetaan, mikäli rahasto onnistuu saamaan ylituottoa vertailuindeksiinsä nähden.

Juoksevat kulut

Juoksevat kulut kuvaavat rahaston vuosittaisia kokonaiskuluja. Aiemmin juoksevista kuluista käytettiin termiä TER eli total expense ratio. Tarkoituksena on kuvata rahaston todellisia vuosittaisia kuluja, prosenttiosuutena rahaston pääomasta.

Rahaston kaupankäyntikulut

Juoksevat kulut eivät sisällä aivan kaikkia rahaston kuluja. Esimerkiksi rahastonhoitajan kaupankäynnistä johtuvia kuluja tai tämän kaupankäynnin valuutanvaihtokuluja ei huomioida juoksevissa kuluissa. Nämä tiedot pitää kuitenkin ilmoittaa rahaston vuosikertomuksessa vastaavanlaisena prosenttilukuna juoksevien kulujen kanssa.

Alta löydät avaintietoja Suomen suosituimmasta rahastosta, OP-maltillisesta. Kaupankäyntikulut on alleviivattuna ja kaikkien OP-rahastojen tietoja pääset tarkastelemaan vuoden 2020 vuosikertomuksesta.

OP-maltillinen rahaston sisäiset kaupankäyntikulut
OP-maltillisen tietoja, joissa kaupankäyntikulut korostettuna.

OP-maltillisen osalta kaupankäyntikulut olivat vielä suhteellisen pieniä, sillä kyseessä on yhdistelmärahasto.

Toinen OP:n rahasto, jossa kaupankäyntikulut ovat jo huomattavasti suuremmat, on OP-Suomi sijoitusrahasto. Rahasto sijoittaa suomalaisiin osakkeisiin. Suuret kaupankäyntikulut tulevat salkun suuresta kiertonopeudesta. Salkun omistuksia on siis vaihdettu aktiivisesti viime vuoden aikana.

OP-Suomi rahaston sisäiset kaupankäyntikulut
OP-Suomi tietoja, joissa kaupankäyntikulut korostettuna.

Rahastojen keskimääräiset kulut

Taloustaito on 2019 tutkinut rahastojen keskimääräisiä kuluja ja heidän tuloksensa löydät alla olevasta kuvasta.

Rahastojen keskimääräiset kulut. Marraskuu 2019. Taloustaito.
Kuvan lähde: Taloustaito, rahastojen keskimääräiset kulut vuoden 2019 marraskuulta.

Onnistuin löytämään myös Morningstarin artikkelin, jossa käytiin läpi eri rahastojen hallinnointipalkkioita vuodelta 2001.

2001 hallinnointipalkkiot olivat keskimäärin:

  • Osakerahastot 1,45 %
  • Yhdistelmärahastot 1,33 %
  • Korkorahastot 0,60 %

Osakerahastojen osalta tulos oli siis käytännössä sama 18 vuotta myöhemmin.

Yhdistelmärahastojen osalta hallinnointipalkkiot ovat selvästi laskeneet vuosituhannen alusta. Laskua on tullut 0,42 prosenttiyksikköä. Juoksevat kulut olivat vuonna 2019 kuitenkin 1,36 % luokkaa, joten kulujen todellisesta muutoksesta on vaikeaa ottaa kantaa. Korkorahastojen osalta palkkiot näyttävät nousseen.

Lopuksi vielä lisättäköön, että merkintä-, vaihto- ja lunastuspalkkiot voi vähentää myyntivoitosta verotuksen yhteydessä. Hallinnointipalkkiota puolestaan ei voi vähentää verotuksessa sillä se peritään rahaston varoista, eikä suoraan rahasto-osuudenomistajalta.

Muista, että tuottoja ei voi ikinä tietää etukäteen, kulut voi. Tämän takia pyri löytämään mahdollisimman matalakuluisia rahastoja tai varmista, että kovemmat kulut tuovat aitoa ylituottoa tai pienentävät riskiä. Tämä on usein helpommin sanottu kuin tehty.

3. Valitse riittävän likvidi rahasto

Liian pienen rahaston valitseminen voi tulla kalliiksi.

Mikäli moni osuudenomistaja haluaa luopua osuudestaan samanaikaisesti päädytään ongelmaan. Rahasto ei välttämättä saa myytyä omistuksiaan riittävän nopeasti ja lunastukset joudutaan hetkellisesti jäädyttämään. Varsinkin nopeasti laskevilla markkinoilla tämä saattaa kestää pitkään ja sijoittaja joutuu ottamaan suurempia tappioita mitä oli alunperin ajatellut.

Sellaiset rahastot, jotka eivät ole menestyneet halutulla tavalla voidaan sulauttaa toiseen rahastoon. Tämä on hieman monimutkainen prosessi, eikä se ole toivottua osuudenomistajan kannalta, sillä hänhän on valinnut tietyn rahaston juuri sen takia, että se on ollut hänelle sopiva.

Pienet rahastot voidaan myös yksinkertaisesti lakkauttaa. Tällöin rahaston omistukset vaihdetaan rahaksi ja palautetaan osuudenomistajille. Tämä on siitä huono asia, että osuudenomistajat joutuvat verovelvolliseksi mahdollisista voitoista tai joutuvat realisoimaan tappiot, vaikka he olisivat olleet valmiita odottamaan.

Valitsemalla pitkän historia omaavaan suuren rahaston vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Bonus: Aloita!

Sijoittamisessa aloittaminen voi tuntua vaikealta. Aina olisi jotain mitä voi oppia ja aina löytyy henkilö joka tietää sinua enemmän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei kannata aloittaa.

Aloittamalla teet itsestäsi sijoittajan. Kun alat tekemään asioita käytännössä, ne muuttuvat vähemmän pelottavaksi ja opit myös paremmin tuntemaan omat taitosi. Näin ollen tiedät mitä sinun pitää vielä opetella ja mitkä asiat ovat jo hallussa.

Sijoittamisessa aika on rahaa. Vanha sanonta meneekin, että paras aika sijoittaa oli 20 vuotta sitten, toiseksi paras aika on nyt.

Rahastosijoittalle tämä pitää varsinkin paikkaansa. Rahastosijoittamisessa kannattaa hyödyntää ajallista hajauttamista ja muistaa toinen sanonta: ”Time in the market beats timing the market”.

Bonus 2: Missä sijoittaa rahastoihin?

Rahastoihin voi sijoittaa monessa eri paikassa ja yleensä helpoin tapa aloittaa rahastosijoittaminen on oman pankin kautta.

Minä ja koko muu RahaVelhon tiimi käyttää Nordnettiä rahasto- ja osakesijoittamiseen.

Nordnet on helppokäyttöinen ja sen kautta on mahdollista sijoittaa niin Pohjoismaisiin listautuneisiin yrityksiin kuin myös kansainvälisestikin. He tarjoavat myös yli 30 eri rahastoyhtiön rahastoja ja alkuun pääsee jo 15 €/kk.

Itse omistan myös *Nordnetin Indeksirahasto Suomea ja muita heidän kuluttomia indeksirahastojaan.

Voit avata maksuttoman tilin *tästä.

*Tähdellä merkityt linkit ovat affiliate linkkejä, joiden kautta ostamalla tai rekisteröitymällä tuet RahaVelhon toimintaa. Linkin käyttäminen ei tuo sinulle lisäkuluja.

Artikkeli on tarkoitettu pelkästään lukijoiden tietoisuuden kasvattamiseen. Mitään artikkelin sisältöä ei tulisi ottaa sijoitusneuvona, eikä kirjoittaja tai muut sivuston henkilöt ole vastuussa tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoituspäätöksistä.

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Alkuperäinen kansikuva: rawpixel.com

Sijoittaminen ei ole ainoastaan rikkaille

Oletko kuullut sijoittamisesta, mutta ajatellut sen olevan vaan rikkaiden ja hyvätuloisten juttuja?

Mitä jos kertoisin, että kuka tahansa voi sijoittaa, kunhan saa ensin vähän ohjeistusta. 

Opi mitä sijoittaminen vaatii ja kuinka aloittaa oman talouden johtaminen painamalla alta. 

Samankaltaiset artikkelit